Forfatter 24.01.2022

Palle Mortensen

Er du klar til zinkfri foder?

I sommeren 2022 bliver det et lovkrav, at der ikke må være zink i grisefoderet. Er du klar til at køre zinkfri? Hvad vil skiftet betyde for dig og din bedrift? Og hvordan undgår du diarré hos dine smågrise? Hos Nutrax har vi haft zinkfri foder og mælkeprodukter i rigtig mange år, og vi har også landmænd, som har kørt uden zink i mere end 10 år. Derfor ved vi også, hvad der skal til, for at det lykkes.

I Danmark er det normalt at bruge zink i grisefoderet, når grisen skal fravænnes. Vi må gå op til hele 3000 ppm, men det er efter min erfaring ikke mange, der er helt deroppe. De fleste af vores kunder ligger på det halve eller ingenting. Zink er et medicinsk pulverprodukt, som blandes i forholdet 2 kg pr. 1 ton, og det hæmmer kolibakterierne, så grisene ikke får fravænningsdiarré. Derfor giver det god mening, at det blandes i foderet – selvom grisene faktisk ikke behøver det.

Læs fx casen om landmanden Morten Egekvist, som ikke har brugt zink i foderet i 10 år.

Hvorfor bruger man zink?

Grunden har vi lige slået fast ovenfor – men dykker vi lidt dybere ned i sagerne, er der også en del andre grunde, hvor diarré er udfaldet. Det har nemlig en hel del med management samt fodersammensætning og råvarer at gøre.

Management

Landmanden skal sørge for at have styr på sine smågrise, fra de bliver født. Det helt store skel sker før fravænning, og altså før zinken bruges. Er der god enzymtræning og en god optagelse af foder, kan vi bedre komme over det næste bump på vejen – nemlig fravænningen. Er der styr på det hele inden da, er chancen for kolibakterier mindre. Desuden skal der være styr på vask af stald, udtørring af stald osv., så smågrisene kommer over i et godt, rent miljø.

Fodersammensætning og råvarer

Er fodersammensætningen og råvarerne ikke gode nok, kan smågrisene ikke optage nok næring til at vokse sig store og modstandsdygtige over for bakterier. Hvis de ikke kan det, tilføjer man zink, som slår bakterierne ihjel. Men det er sådan set en behandling, der kan undgås, hvis man sørger for ordentligt foder til sine smågrise.

Hvis smågrise bliver vænnet til nyt foder gradvist, og altså fortsætter på det første foder i kombination med det nye i en periode efter fravænningen, spiser de bedre og mere – og de kan bedre optage proteinerne og næringsstofferne. Proteiner, der ikke optages, ryger ud gennem tarmen, og det giver grobund for kolibakterierne.

Hvordan kører du uden zink?

En af de vigtigste perioder for smågrisene er før fravænning. Det er her, vi skal

– Enzymtræne
– Sikre den høje foderoptagelse
– Skabe stærke og ensartede grise
– Have alle grisene med

Den høje foderoptagelse er vigtig, fordi grisene så får de rigtige næringsstoffer, og vi enzymtræner dem. Det styrker grisens immunforsvar, og den får mere modstandskraft, når den kommer over i et andet miljø og skal klare sig selv uden sin mor og mælken.
Samtidig er det yderst vigtigt, at vi får alle grisene med. De store skal nok klare sig, men det er de små, der kan få problemer senere hen. Der kan være mere end 1 kg til forskel i kuldet. Er de for små, når de kommer over i et andet miljø, vil de være mere tilbøjelige til at få bakterier ind, og de kan ikke selv slå dem ned.

Efter fravænning kommer der yderligere:

– Høj foderoptagelse
– Minimum kiloindtag de første 24 timer
– Undgå ufordøjede proteiner i mave/tarm

Det er efter fravænning, at prøven for alvor står. Den høje foderoptagelse og minimum kiloindtag de første 24 timer er vigtige for at have en opadgående vækstkurve. Typisk ser jeg, at grisene ikke æder nok de første to-tre dage efter fravænning. Hvis grisene taber sig de første par dage, vil de blive underernæret og modtagelige for bakterier og virus.

At grisene ikke æder nok efter fravænning, kan især skyldes, at de ikke bryder sig om foderet med zink. Det bliver meget bittert, og de er vant til foderet, de fik i farestalden hos soen. Får de kvalitetsfoder, som også er blandet med det foder, de fik i farestalden, vil de spise mere, vokse bedre, hurtigere og være mere modstandsdygtige overfor bakterierne – derved får de ikke diarré.

Hvad kan du forvente, når du stopper med zink?

Det kan virke som noget af en overgang at stoppe med zink, men du vil højst sandsynligt kun mærke én ting i skiftet: Dine grise har bedre ædelyst lige efter fravænning. De gode råvarer, foderblandinger og fraværet af zink gør, at grisene æder mere og bedre. De performer positivt, og de holder deres vækstkurve.

Det er ikke avanceret at køre uden zink, hvis bare der er styr på processerne: Foderleverandøren skal have styr på råvaresammensætningen og råvarerne. Landmanden skal have styr på management. Dyrlægen skal have styr på sundhed og vacciner. Når alle gør det professionelt, ender landmanden med at have en sund bedrift og en sund økonomi.

Hos Nutrax har vi testet produkter uden zink i mange, mange år på vores forsøgsgård med Denkavit, og vi har mange landmænd som kunder, der har kørt uden zink i mere end 10 år. Derfor ved vi, at vores produkter fungerer.

Se fx NutraStart 500 og TopMeal 40. Før fravænning kan jeg anbefale TopWean og mælkepulveret Lacto Combi og Lacto Start. Alle uden zink og med gode råvarer.

God rådgivning koster ikke mere end en kop kaffe
Gode råd behøver ikke være dyre – det koster ikke mere end en kop kaffe. Jeg hjælper gerne med overgangen og rådgiver om foder uden zink.

Kontakt os, hvis I vil køre zinkfri!

NUTRAX

Vækst skaber vi sammen

- siden 1981

Hjælp til udvikling af din drift?