Det er Mortens grise, der bestemmer – og de vil ikke ha’ zink

550 HA landbrug og har 830 søer

For 10 år siden besluttede Morten sig for, at der ikke skulle være zink i foderet til hans grise – for der er ingen grund til det. Grisene har det bedre uden, og der har ikke været mere diarré, selvom de stoppede. Når man har gode samarbejdspartnere, der leverer gode varer, er der ingen problemer, mener Morten.

I Suldrup i Nordjylland ejer og driver Morten Egekvist 550 HA landbrug og har 830 søer og 4.500 slagtesvin om året. De bruger koncentrat i foderet til deres fravænnede grise, som de selv blander med korn, fedt, sojaskrå og kartoffelmel – og så bruger de ikke zink.

”Zink er et giftstof, som slår tarmbakterier ihjel, så grisene ikke får diarré. Der er mange diskussioner om brugen af zink i foderet, men vi har ikke brugt zink i 10 år – og det har ikke givet mere diarré af den grund,” fortæller Morten, der uddyber med, at der er mange naturlige produkter, der kan bruges i stedet, fx kartoffelmel, som de selv bruger.

Godt foder er det vigtigste

Når grisene ikke får tilsætningsstoffer som zink i foderet, skal det foder, de får, være af god kvalitet. Og netop derfor har Morten og Egekvist Landbrug været kunde hos Nutrax i over 10 år. De er også vendt tilbage til Nutrax, hver gang de har prøvet noget andet – for det har de, siger Morten:

”Vi har skiftet et par gange gennem årene for lige at prøve noget andet. Men i sidste ende er det grisene, der bestemmer, hvor vi køber foder henne. Logistikken er jo det samme overalt, så det er prisen og kvaliteten af foderet, det handler om,” pointerer Morten.

Det bliver et krav at undgå zink

Mange landmænd ved, at det fra 30.06.2022 bliver et krav fra myndighederne, at der ikke må bruges medicinsk zink i grisefoder, og Morten kan også mærke, at der er flere og flere, der begynder at finde andre metoder. Det er næsten blevet moderne at undgå zink i foderblandingerne. Derfor er det også vigtigt, at det foder, man så bruger, er af høj kvalitet:

”Vi har store krav til vores foder, og det skal fungere hver dag og altid være i orden. Med andre leverandører har vi oplevet, at vi ikke kan regne med kvaliteten,” siger Morten.

Fravænning

De har 30.000 smågrise om året, søerne fravænner 38,8 grise/so/år

Læs mere om vores produkter
38,8
Fravænnede gris/so/år
5,5 kg
Fravænningsvægt
38,8
Fravænnede gris/so/år
5,5 kg
Fravænningsvægt

Et nemt samarbejde

Morten kender efter mange års samarbejde Poul Martin fra Nutrax godt, og han ved, han altid kan ringe, hvis der er noget. Og det gør han selvfølgelig, hvis noget skal optimeres. ”Det er vigtigt, at samarbejdet mellem landmand og leverandør kører, og med Nutrax er det bare nemt, solidt og godt,” slutter han.

Udover Morten er der seks mand i Egekvist Landbrug. De har 30.000 smågrise om året, søerne fravænner 38,8 grise/so/år og en fravænningsvægt på ca. 5,5 kg. Ved siden af de 550 HA dyrker de kartofler på 140 HA. Nogle af kartoflerne omdannes til mel, som bruges i deres eget foder.

Vil du også have øget din egenfravænning?

Kontakt os på telefon 86 93 69 11

NUTRAX

Vækst skaber vi sammen

- siden 1981