Thomas om zinkfri fodring af grise: ”Det er lykkedes!”

Zinkfri fodring af sine grise

For et år siden stod Thomas med en velfungerende griseproduktion og med et overskud til at igangsætte zinkfri fodring af sine grise. Han havde styr på sit management og på sin målsætning for forløbet, men han stod uden erfaring og andre at støtte sig op ad. Det blev ikke uden udfordringer, men efter at være skiftet til Nutrax er griseproduktionen tilbage på sporet.

En ændring med omkostninger

Den snarlige deadline for udfasning af medicinsk zink valgte Thomas Rahbek fra Videbæk allerede at forholde sig til for et år siden, da han tog de første skridt mod zinkfri fodring af sin grisebestand. Thomas’ landbrugsvirksomhed har været i gang siden 2007 og dækker over 400 HA og omkring 1.050 årssøer. I sådan en produktion er ændringen til zinkfri fodring ikke ukompliceret.

Uden mulighed for at anvende zink som forebyggelse mod diarré i fravænningsperioden skulle der helt nye tilgange til. Der gik et halvt år med forskellige forsøg, udfordringer med diarré og ingen holdbar fremgang. ”Da det så sværest ud, fik jeg en opringning fra Palle, som er fodringsrådgiver hos Nutrax. Han troede så meget på sit produkt, at jeg var nødt til at give det en chance,” fortæller Thomas.

Derefter startede et tæt samarbejde mellem Nutrax og Thomas, som resulterede i, at Thomas og hans management nu har en velfungerende fravænningsproces med produkterne Lacto Combi, TopWean og Safe Start Junior.

Engagement, eksekvering – og en selvsikker nordjyde

Undervejs i hele forløbet har Thomas’ tilgang været, at produkterne skal fungere for dem, der står for håndteringen af dem i produktionen og for grisene. Gennem alle foderskift har Thomas selv været med i processen og gennem tæt samarbejde med sit management sørget for at følge de mest optimale procedurer for de forskellige produkter. Det spottede Palle fra Nutrax, og hans eneste forslag til ændring var, som Thomas gengiver det, ”kør vores foderkoncept ind – så kører det fra dag 1.”

Det viste sig også hurtigt, at der var meget mere end tomme ord bag Palles selvsikkerhed. En vellykket overgang får man ikke foræret, men med et stærkt management, sparring og produktinteresse fra begge parter er produktionen nu et helt andet sted i processen med zinkfri fodring af grisene: ”Nu er det sjovt igen! Nu kan vi mærke og se, at det kører,” fortæller Thomas.

For Thomas har samarbejdet desuden været altafgørende: ”De leverer ikke bare produktet på en palle i mit varerum – de kommer ud og følger produktet helt ud til mit management og ud til grisene,” uddyber han.

Zinkfri fodring med produkter fra Nutrax

I den daglige drift af griseproduktion bruger Thomas Rahbek en kombination af tre forskellige Nutrax produkter. Mælkepulveret Lacto Combi bliver givet de første 15 dage i farestalden, herfra bruger de prestarteren TopWean i tørform indtil 4-5 dage inde i fravænning. En uge efter faring og op til 8 kg giver de TopWean i opblødt form serveret ved 37 grader. Fra 5. dag i klimastald får grisene Nutrax’ fravænningsfoder Safe Start Junior.

Med den kombination har Thomas oplevet øget foderoptag og en positiv udvikling i vækstkurverne, men på en måde, som grisene tåler. De oplever også et højere aktivitetsniveau hos grisene – især omkring fodringstid.

Vil du også have øget din egenfravænning?

Kontakt os på telefon 86 93 69 11

NUTRAX

Vækst skaber vi sammen

- siden 1981