Diarré hos kalve

Dine kalve er dit fremtidige levebrød – så hvorfor ikke passe på dem?

Hjælp til udvikling af din drift?

Forfatter 07.05.2021

Henrik Mikkelsen

Dine kalve er dit fremtidige levebrød – så hvorfor ikke passe på dem? De fleste landmænd med kvæg oplever, at deres kalve har diarré – og de fleste accepterer det også uden at tænke mere over det. Men det er der ingen grund til. Du bør reducere diarré hos kalve. Dine kalve får det bedre, de vil på sigt producere mere mælk, og I sparer timer på rengøring. Det hele handler om strategi.

Der er en meget generel accept af, at kalve har diarré mellem dag 7 og dag 12. Det er en gængs ting, og sådan er det bare. Eller hvad? Kalve kan få diarré af flere forskellige ting, bl.a. colibakterier, salmonella, rota- og coronavirus, cryptosporidier og coccidier. Diarré hos kalve kommer tit af de tilstande, der er i stalden, men det kan også komme af noget så simpelt som kalvens foderkurve og foderstrategi. Begge dele kan du gøre noget ved, og det burde du.

Derfor skal du handle på diarré hos kalve

1. Bedre trivsel og dyrevelfærd
Én ting er, at det ikke er sjovt at have diarré – heller ikke for en kalv. Den kan dø af at have voldsom diarré, hvis det ikke bliver behandlet i tide. En sund halv har ikke diarré, den har ikke snusket og plysset pels, og den vokser, som den skal. En kalv med diarré skal bruge tid for at komme sig, og medarbejderne i stalden skal bruge ekstra ressourcer på at gøre kalve rask igen.

2. Færre medarbejdertimer på rengøring
En anden ting er, at det heller ikke er sjovt for de ansatte i stalden. Når kalvene har diarré, skal der gøres mere rent, så smitten ikke spreder sig. Har én kalv diarré, går der ikke længe, før flere har det. Tænk over, hvor meget tid I bruger på at gøre rent efter diarré i jeres stald. Jeg er sikker på, ingen synes, det er fedt.

3. Sunde kalve vokser til malkekøer, der giver mere mælk
En tredje ting er, at hvis din kalv vokser, som den skal, og er sund og rask, så får du mere ud af den senere hen. En kalv uden diarre vokser mere. Ifølge en amerikansk undersøgelse betyder det, at for hver 100 gram mere tilvækst kalven har, vil den give 100 kg. EKM mere i 1. laktation. Derudover har en svensk undersøgelse vist, at kalve, som ikke har haft diarre, giver 344 kg. EKM i 1. laktation. Dét er et regnestykke, der er til at føle på – også på bundlinjen. Og det er blot endnu et incitament til at passe godt på dine kalve.

Reducere diarré ved kalve – sådan gør du noget ved det

Det handler om den rigtige strategi fra starten af. Får kalven den rigtige mængde råmælk og er kvaliteten af det i orden? Se på jeres foderkurve. Hvornår begynder I at give mælkeerstatning til kalven? Og hvordan er kvaliteten af det mælkepulver? Er der en ordentlig hygiejne, er rengøringen af mælketaxa/vogn og kalveskåle/suttespande i orden? Hvordan er kalvens kraftfoder sammensat? Strategien for kalvens fodring er virkelig vigtig, og hvis I har gjort det på samme måde hele tiden og har problemer med diarré hos kalvene, så er det måske på tide at se efter andre metoder.

Så hvad skal du gøre?

1. Undersøg foderkurven og strategien. Virker det, virker det ikke?
2. Hvordan er kvaliteten af jeres mælkepulver? Kunne det betale sig med noget bedre?
3. Er der styr på mængden af mælkeerstatning? Giver i kalven nok energi?
4. Hvordan er kalvenes kraftfoder sammensat, og hvilke råvarer er brugt? Hvornår bliver kalvene tilbudt ensilage, og er det for tidligt?
5. Prøv med en ny strategi!

God rådgivning koster ikke mere end en kop kaffe

Gode råd behøver ikke være dyre. Min erfaring siger mig, at det ofte ikke koster mere end en kop kaffe – og den er godt givet ud, hvis du kan reducere diarré hos kalvene Tag fat i nogle, som kan kigge på jeres strategi med friske øjne. Det kan helt sikkert give nye input til, hvad du kunne afprøve. Og nyt er ikke dårligt. Det kan tit åbne op for ting, du ikke selv har tænkt på.

Én ting er i hvert fald helt sikkert: Kalvene behøver ikke have diarré. De kunder, som jeg samarbejder med, døjer ikke med diarré. Og ja, shit happens – men det skal helst være på et meget lavt niveau, før det er acceptabelt.

NUTRAX

Vækst skaber vi sammen

- siden 1981

Hjælp til udvikling af din drift?